Pulpety w sosie musztardowym

05-01-2016

Powrót do przepisownika

1 kg łopatki wieprzowej
1 duża cebula Białuty
3 jaja
3 kajzerki
3 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sos
1 łyżeczka vegety lub kucharka
1 l wody
2- 3 łyżki musztardy Białuty
2-3 łyżki śmietany do zup 18%
1 liść laurowy
Szczypiorek lub natka pietruszki

Mięso umyć, osuszyć i pokroić. Bułeczki namoczyć i odcisnąć. Cebulę obrać i pokroić. Mięso, cebulę, bułeczki zmielić w maszynce, dodać jaja, sól i pieprz do smaku. Następnie starannie wymieszać i formułować z niego pulpety. Obtoczyć w mące. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i obsmażyć z każdej strony.
Vegetę z wodą doprowadzić do wrzenia i dołożyć pulpety. Gotować 15 do 20 minut.
Śmietanę połączyć z mąką i musztardą, do tego dodać 6 łyżek wywaru. Całość dolać do garnka z pulpetami. Cały czas mieszając.
Gotować całość około 5 minut. Przed podaniem posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Najlepiej smakują z kluskami śląskimi  i surówką.