Placki ziemniaczane na ostro

05-01-2016

back to cookbook

Składniki:
1 kg ziemniaków odmiana Satina lub Melody
1 papryka czerwona
1 duży ząbek czosnku
1 cebula Białuty
2 całe jaja
2-3 łyżki mąki tortowej
Sól, pierz do smaku
Olej do smażenia
sos tatarski Białuty

 

 

Przygotowanie:
Ziemniaki i cebulę obrać, paprykę umyć i wyciąć gniazda z nasionami.
Cebulę, ziemniaki, paprykę i czosnek – zetrzeć na tarce lub w maszynce elektrycznej z przystawką do warzyw. Dodać do tego jajka, mąkę, sól i pieprz, razem wymieszać.
Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Podawać ciepłe. Można polać śmietaną, majonezem Białuty lub sosem tatarskim Białuty