Karkówka z ketchupem Białuty

21-12-2015

back to cookbook

Składniki:

• 1kg karkówki
• 2 duże cebule Białuty
• 1 ketchup 500g Białuty
• 4 ząbki czosnku
• sól
• pieprz
• rękaw do pieczenia

 

 

 

Przygotowanie:
Mięso umyć a następnie osuszyć. Karkówkę pokroić na grube kotlety. Cebule pokroić w plasterki. Na każdy plaster mięsa położyć dwa krążki cebuli oraz drobno posiekanego czosnku i posmarować grubo ketchupem. Tak przygotowane mięso umieścić w rękawie do pieczenia, dolać łyżkę wody. Zawiązać i zrobić u góry parę otworów igłą. Piekarnik nagrzać do 180-190 ºC. Do rozgrzanego piernika włożyć tak przygotowane mięso w rękawie i piec około 1h. Najlepiej smakuje z kluskami śląskimi lub pieczonymi ziemniakami i surówką.