„Na pochodzenie majonezu jest kilka teorii, ale stwierdzenie na pewno, gdzie został wymyślony, jest praktycznie niemożliwe. Najbardziej popularna historia dotycząca pochodzenia majonezu jest związana z bitwą o port Mahon na Minorce w 1756 roku. Po triumfie sił dowodzonych przez księcia Richelieu, jego kucharz chciał przygotować „zwycięski sos”, jednak spotkał się z brakiem śmietany. Miał jednak pod dostatkiem oliwy i jajek, z których przygotował sos i nazwał go „mahonnaise” od miejsca powstania. Inna wersja sugeruje, iż kucharz poznał przepis na majonez od miejscowych. Pozostałe teorie mówią, że nazwa „majonez” pochodzi od francuskiego miasta Bayonne, bądź od słowa „manier”, co po francusku oznacza „mieszać”. Znawcy historii kulinariów spierają się, czy majonez wymyślili Hiszpanie, czy Francuzi, nie ma jednak wątpliwości, że to właśnie Francuzi rozpropagowali jego używanie. Przemysłowa produkcja majonezu rozpoczęła się na początku XX wieku w Stanach Zjednoczonych od znanej do dziś marki Hellmann’s….”
nasz majonez zajął drugie miejsce w rankingu majonezów: