Doceń Polskie

31-10-2018

Doceń Polskie

Powrót do aktualności

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”

 

Prestiżowe certyfikaty dla produktów firmy BIAŁUTY Sp. z o.o. ! Trzy propozycje tego producenta otrzymały znaki jakości programu „Doceń polskie” i tytuły TOP PRODUKT. Eksperci podjęli decyzję o przyznaniu wyróżnień podczas XXX atestacji artykułów spożywczych organizowanej w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Honorowy patronat nad oceną żywności sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

 

Firma BIAŁUTY nagrodzona po raz trzeci!


Godłem promocyjnym „Doceń polskie” może być nagrodzony wyłącznie artykuł spożywczy posiadający tzw. polski akcent, który jednocześnie zostanie pozytywnie oceniony przez specjalistów zasiadających w Loży Ekspertów. Obradom grona specjalistów przewodniczy Mirek Drewniak, współzałożyciel Klubu Szefów Kuchni. Poza nim, w jury zasiadają osoby zawodowo związane z branżą spożywczą.

Każdy produkt jest sprawdzany indywidualnie podczas audytów, które odbywają się co kwartał. Ostatnia z dotychczasowych atestacji miała miejsce 24 października w Sosnowcu. Tego dnia członkowie jury programu „Doceń polskie” ocenili smak, wygląd i stosunek jakości do ceny wyrobów firm z całego kraju.
Do certyfikacji przystąpiło blisko 70 producentów, a eksperci ocenili łącznie niemal 160 artykułów spożywczych. Wyróżnienia otrzymały tylko te z nich, które zdobyły wysokie noty za każdy z trzech wyliczonych wcześniej aspektów.

Jednym z laureatów XXX atestacji jest BIAŁUTY Sp. z o.o. Certyfikatami „Doceń polskie” nagrodzone zostały trzy propozycje tej firmy, tj. Majonez 100%, Majonez tradycyjny oraz Sok jabłkowy zagęszczony. Każdy ze specjał ów zdobył maksymalne noty (same „10”) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny, dlatego przyznano mu również tytuł TOP PRODUKT. Zaszczytne miano jest zarezerwowane dla wyróżniających się artykułów żywnościowych, toteż jego zdobycie to dodatkowy powód do dumy.

Warto odnotować, że Majonez 100%, Majonez tradycyjny oraz Sok jabłkowy zagęszczony zostały nagrodzone już po raz trzeci. Ponowna ocena wyróżnionej wcześniej żywności wynika bezpośrednio z regulaminu programu „Doceń polskie”. Zgodnie z nim, znaki jakości są nadawane na dwa lata. Po tym czasie producent może zgłosić żywność do ponownej oceny. Kolejne przyznanie godła promocyjnego dowodzi, że wytwórca utrzymuje najwyższą jakość bez względu na mijający czas.


Październikowa atestacja, podczas której nagrodzono propozycje firmy BIAŁUTY, była czwartą z tegorocznych ocen. Jednocześnie, był to trzydziesty audyt w historii programu promocyjnego „Doceń polskie”. Pierwsza certyfikacja miała miejsce w kwietniu 2011 roku. Od samego początku funkcjonowania programu patronem honorowym atestacji jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Kolejny audyt odbędzie się w styczniu 2019 roku.

 

* * *

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest  także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.

 

 

* * *

KONTAKT:
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl

Kontakt dla mediów:
Anna Koza
anna.koza@adventure.media.pl
Adventure Media s. c. Agencja Public Relations
www.adventure.media.pl